Akdeniz’de 3 ay süren Kadın Sağlığı ve Gebelik eğitim sertifikaları verildi

Akdeniz Belediyesi ile Toros Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen, toplam 3 ay süren ve 360 kadının katılarak sertifika aldığı; “Kadın Sağlığı ve Gebelik / Sağlıklı Gebelik Mutlu Annelik Eğitim Projesi” tamamlandı.

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ile Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz arasında imzalanan protokol kapsamında, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ve Sağlık Bilimleri Fakültesi işbirliğinde yürütülen “Kadın Sağlığı ve Gebelik Eğitimi Projesi” tamamlandı. Programın son oturumu ve kapanışı nedeniyle belediye konferans salonunda düzenlenen törene; Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fügen Özcanarslan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nazife Akan, başkan yardımcıları, anneler ve anne adayı kadınlar katıldı.

Başkan Gültak; “Akdeniz’de değişimi sağlayan kadınlar oldu”

Buluşmada bir konuşma yapan Başkan Gültak; 3 buçuk yıl içinde Akdeniz’de bir değişim başlattıklarını anlattı, kadınlar ve gençler yararına, geçmişte hiç olmayan birçok hizmet ve projeyi hayata kattıklarını söyledi. Başkan Gültak, “Akdenizli kadınları üretime kazandırmak için kooperatifler kurduk.

Son olarak, Akdam Mahallemizde, belediyemize ait bir arazide şeker otu bitkisi (Stevia) yetiştirmeleri ve satışını yapmaları amacıyla kendilerine toprak tahsis ettik. Akdenizli kadınlar artık üretiyor, ailelerinin bütçelerine katkı sağlıyor, ürettikçe mutlu oluyor, kendilerine olan güvenleri artıyor. Akdeniz’de artık kavga da yok; barış, huzur ve kardeşlik ve güven var. Bunu sağlayan da asıl siz kadınlar oldunuz. Çalışarak, üreterek ve eğitimle hayata bakışınız değişti” dedi.

Prof. Dr. Arıöz; “Ortak projelerin devamı gelecek”

Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz de konuşmasında, Akdeniz Belediyesi ile birçok proje hazırladıklarını ve projelerin devamının geleceğini söyledi. Üniversitelerin 3 önemli sorumluluğu olduğuna değinen Prof. Dr. Arıöz; “Bunlardan bir tanesi çocuklarımız ve gençlerimize sunduğumuz eğitim-öğretim hizmeti. İkincisi araştırma-geliştirme faaliyetlerimiz. Bir üçüncüsü ve bence en önemlisi de topluma hizmet, halkla birlikte iyi şeyler yapmak, insanlara dokunmak ve yardımcı olmaktır. Bunu da bugün burada çok iyi bir şekilde gerçekleştirmekten büyük mutluluk ve memnuniyet duydum” diye konuştu.

Üç ay süren eğitimlere 360 kadın katıldı

Konuşmaların ardından eğitimi veren akademisyenler ile eğitime katılan kadınların plaket ve sertifikaları törenle takdim edildi. Üç ay süren projede, Akdeniz sınırlarında yaşayan ve sağlık hizmetlerine erişimde kimi zaman güçlü yaşayan 18 yaş ve üzeri 360 kadına, 3 grup halinde üreme sağlığı ve cinsellik, temizlik ve beslenme, gebelik, koruyucu sağlık davranışları, doğum sonrası dönem, aile planlaması ve sağlık hizmetlerine ulaşma konularında kapsamlı eğitim verildi.

Diğer yandan, iki kurumun birlikte verdiği eğitimi başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazanan Akdenizli kadınlar, Başkan Gültak’ın talimatıyla ödüllendirildi. Kadınlar, farklı zamanlarda düzenlenen etkinliklerle Mersin’in tarihi, turistik, kültürel ve doğal mekânlarını ziyaret etme şansı yakaladı.