“Artık yeter geçinemiyoruz”

Mersin’de “Artık yeter geçinemiyoruz” şiarıyla yapılan mitingde bir araya gelen yurttaşlar, iktidara zamların geri alınması çağrısı yaptı.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, son dönemde elektriğe, suya, doğalgaza, akaryakıta ve temel ihtiyaçlara yapılan zamlarla karşı “Artık yeter geçinemiyoruz” şiarıyla Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nda miting düzenledi. Siyasi parti temsilcileri ve STK’ların destek verdiği mitinge katılan yurttaşlar “Birlikte kazanacağız, halk kazanacak” “İş ekmek özgürlük”, “Tüm ücretlere ek zam yapılsın”, “Krize yoksulluğa feminist isyandayız”, , “Halklar barış istiyor” ve “Geçinemiyoruz, artık yeter zamlar geri alınsın” dövizleri taşıyarak, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Susma haykır zamlara hayır”, “Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın” sloganları” attı.

“AY SONUNU GETİRMEK İMKÂNSIZ HALE GELDİ”

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına ortak açıklamayı Elmas Kara ve Murat Doğan yaptı. Açlık, işsizlik ve yoksulluğun derinleşerek devam ettiğini söyleyen Kara ve Doğan, “Bir tarafta yoksulluk diğer tarafta israf, bir tarafta açlık, diğer tarafta şatafatın yaşandığı ülkemizde bir kesim lale devri yaşarken, her yerden emekçiler ve yoksul halkımızın geçinemiyoruz çığlıkları yükselmeye devam ediyor. Her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. Asgari ücrete, maaşlarımıza ve emeklilere yapılan göstermelik artışlar daha ceplerimize girmeden eriyip buharlaştı. Toplumun geniş kesimlerinin temel harcama kalemleri olan kira, ulaşım, doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerinde yapılan fahiş zamlar geçinmemizi, ay sonunu getirmemizi imkânsız hale getirdi” dedi.

“ZAMLAR HALKIN ÜZERİNE YAĞMUR GİBİ YAĞIYOR”

Uygulanan ekonomik politikaların, işsizlik, yoksulluk, sefalet ve zam olarak halkın üzerine yağmur gibi yağarken, kamu kaynaklarının özelleştirme adı altında yandaşlara peşkeş çekildiğin söyleyen Kara ve Doğan, “Yılbaşı akşamı elektriğe yüzde 50 ile yüzde 125 arasında zam yapanlar, kış koşullarını fırsata çevirip doğalgaza yüzde 25 zam yapanlar, akaryakıta zam üstüne zam yapanlar, market raflarını, pazar tezgâhlarını kamu emekçilerine, işçilere, öğrencilere kısacası toplumun kahır ağırlığının kâbusu haline getirenler bilsinler ki, bizler onlarla aynı gemide hiç olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Onlar saraylarında sefa sürerken, milyonlar artan gıda fiyatları yüzünden yeterince beslenemediği gibi, ödeyemediği kira, elektrik ve doğalgaz faturaları yüzünden sert geçen kışı, yaşadığı en kötü karakış olarak yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTE SOYGUNDAN BIKTIK”

Açlıkla, yoksullukla boğuşan emekçilerin, tarlasını ekemeyen, ürünü para etmeyen köylünün, ataması yapılmayan öğretmen ile sağlıkçının, KPSS yazılı sınavında başarılı olup mülakat sınavlarında elenen gençlerin, elektrik faturası işyeri kirasını aşan esnafın, emeklilikte yaşa takılanlar ile işsizlerin ve hayata öğrenim kredisi borcuyla dezavantajlı başlayan gençlerin öfkeli olduğunu belirten Kara ve Doğan, “Yaşadığımız bu yoksullukta bize bütün bu saçmalığı yaşatanlar bilsinler ki, tüm bu yaşananların ağır bir faturası da elbette olacaktır ve bu fatura ilk seçimlerde siyasi iktidara kesilecek, çünkü bizler artık yalandan, dolandan, talandan bıktık! Bir taraftan elektrik dağıtım şirketleri soyuyor, diğer taraftan devlet. Artık çifte soygundan bıktık” şeklinde konuştu.

“ADALET VER BARIŞ İSTİYORUZ”

A’dan Z’ye her şeye gelen ve gelecek olan zamların işaret fişeği olan enerji ve akaryakıt zamlarının geri çekilmesini ve enerji dağıtım şirketlerinin kamulaştırılmasını istediklerini söyleyen Kara ve Doğan, “Elektrik, su, doğalgaza gelen zamlar daha fazla gecikmeden geri alınsın, temel tüketim maddelerindeki KDV tamamen kaldırılsın. Tüm emeklilere asgari ücretin üzerinde insanca yaşayacağı bir ücret ödenmesini, 3600 ve 7200 ek gösterge bütün kamu emekçilerine ayırımsız verilmesini, kamuda kadrolu istihdam, parasız, kamusal eğitim ve sağlık istiyoruz. Hayatın her alanında adalet, mülakat değil liyakat, istiyoruz!” diye konuştu.

“HALK SUSMAYACAK”

Emekçiler ve yoksul halkın susmadığını ve artık susmayacağını belirten Kara ve Doğan, “Birbirinden ve dayanışmasından güç alan emekçiler ve geniş halk kesimleri, baharın müjdecisi olan direnişleriyle işçi havzalarında yan yana gelenler, umudu yeniden yeşerten mücadeleleriyle yarınlarımıza olan umudumuzu çoğaltmaktadırlar. Umudumuzu çoğaltanları, buradan bu meydandan seslerine ses kattıklarımıza selam olsun” dedi. Konuşma sonrası miting, sanatçı Kadir Çat’ın sahne almasıyla çekilen halaylar eşliğinde sona erdi.