ASRIN FELAKETİ, MERSİN’İN FELAKETİ OLMASIN..

6 Şubat 04.17 ve 13.27 saatleri arası meydana gelen depremler sonucu Elli bin civarında canımızı, insanımızı beton yığınları arasında kaybettik. Koca koca binalar, rezidanslar, siteler, hastahaneler, iş yerleri, kutsal ve tarihi yerler yerle bir oldu.Yuvalar, aileler, çocuklarımız, ümitler, hayaller, emekler yok oldu. On bir ilimizde milyonlarca insanın her şeyi bir anda tuzla buz oluverdi.
Bu büyük felaketi her zaman olduğu gibi milletçe el ele vererek, telafi edeceğiz. Depremin ilk anlarından itibaren yurt çapında depremzedelerin yardımına ilk koşanlar gönüllü vatandaşlarımız ve belediyelerimiz oldu. Birlikte tek bir yürek olup depremzedelerimizin yardıma koştular. Ülkemiz tarihindeki her felakette olduğu gibi vatandaşların yardım etme hassasiyeti en yüksek noktada görülmüştür. Depremzedelere yazlık, kışlık demeden deyim yerindeyse nerde boş evleri, arsaları varsa buyur ettiler, onları kucakladılar. Lokmalarını bölüşerek acılarına ortak olabilmek için çalıştılar çalışmaya devam ediyorlar.
Depremlerden evleri yıkılan veya hasar gören yüzlerce depremzede bu büyük felaketin ardından Mersin gibi yakın illere göç etmeye başladılar.
Deprem bölgelerinde başlayan bu zorunlu göçten en fazla göç alan illerden biri de Mersin olmuştur.
Özellikle Hatay ve Adıyaman’dan Mersin’e şehrin yakınlığından, tanıdıklarınının daha fazla olmasından ve şehrin depremden etkilenmemesinden dolayı yüzlerce, binlerce kişi göçü devam etmektedir. Gerek resmi gerekse özel kurumlar aracılığıyla depremzede vatandaşlarımız Mersin’de yurtlara, otellere, misafirhanelerine yerleştirilmişlerdir.
Başkan Seçer’in belirttiğine göre ülkemizle aynı günde Suriye’de de meydana gelen bu deprem nedeniyle, ikiyüz binden fazla Suriyeli depremzede de Mersin’e getirilmiştir.
Mersin yıllardır, doğudan gelen göçlerle zaten kapasitesini doldurmuş bir şehirken, geçtiğimiz yıllarda da savaş nedeniyle Suriye’den yüzlerce mültecinin şehre göç etmesi ardında yoğun Rus göçü derken Mersin de sorunlar büyümektedir. Mersin bu zorunlu ve aşırı göçler nedeniyle dengesini kaybetmektedir. Trafikte yol almak bile zorlaşmakta, şehirde adeta adım başına bir insan düşmekte deyim yerindeyse ana baba günü olmuştur. Bir anda yükselen bu nüfus artışıyla beraber ev kiraları, daire fiyatları, iş yeri kiraları fırsatçılar yüzünden tavan yapmış durumdadır.Bunu kontrol altına almak ise her zamankinden daha zorlaşmaktadır
Bu fiyat uygulamaları yüzünden, güneyin incisi cennet Mersin’im, bir anda Gerek ulusal gerek dünya basınında çok kötü lanse edilmeye başlandı. Bu kente bu kötülüğü yapmakta olan bu fırsatçıları, vicdansızlığı tesbit ve ifşa ederek en ağır cezalar verilmelidir.
Mersin bu güne kadar aldığı mülteciler, depremzedeler konusunda yeterince göç almış ve daha fazlasını kaldıramayacak duruma gelmiştir. Bundan sonrasında yapılan yapılacak göçler şehri kaderine terk etmemek adına başka il ve ilçelere yönlendirilmelidir. Aksi takdirde Mersin’de kendi kaderine terkedilmiş demektir. Mersin’e bu kadar ağır bir yükü yüklemek ve ardından bu kente sahip çıkmamak insafsızlıktır.
Belediye Başkanı Vahap Seçer “Bu kent bu kadar aşırı göçü kaldıramaz, buna dayanacak gücümüz yok.En kısa sürede Mersininde acilen afet ilan edilen iller kapsamına alınması gerekmektedir.” diyerek isyanını dile getiriyor. Başkan Seçer isyanında haklıdır. Belediye olarak depremden öncede onlarca kişiye maddi, manevi, yemek, gıda, her alanda yardımda bulunulmuş, Şimdi bunları dahada arttırmak mecburiyetinde bırakılmış, gerekli yardımlar yapılmamaktadır. Başkanın eli kolu zaten bağlı, her istediği meclisten geçmemesine rağmen Mersin’deki tüm vatandaşlara ulaşmaya çalışıyor.
Mersin’in bu son göçlerle birlikte nüfusu ikiye katlandı. Buna kontrolsüz ve kayıtsız onlarca göçmen ve mültecide ekleyin.
Haliyle bu şehir bu kadar yoğunluğu kaldıramaz. Merkezi yönetim, acilen yerel yönetimle istişare ederek, gereken önlemleri almalı ve belediye ile işbirliği yapmalıdır. Acil ve gerekli yardım ve yatırımların önü açılmalıdırlar.
Bu cennet kente sahip çıkılmazsa korkarım ki yaşadığımız asrın felaketi gelecek te Mersin’in felaketi olacaktır.. Güneyin incisi kaderine terk edilmemeli, sahip çıkılmalıdır…
CAFER TOPAÇ
22/02/2023
Takip Haber