Cem evleri Alevilerin ibadethanesidir

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Adana Şubesince düzenlenen aşure etkinliğinde cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

cem-evleri-alevilerin-ibadethanesidir.jpg

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Adana Şubesince düzenlenen aşure etkinliğinde cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Alevileri başkalarının tarif etmesinin işgüzarlık olduğunu vurgulayan Başkan Soner Çetin, Alevilerin taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Adana Şubesince binlerce kişinin katılımıyla aşure etkinliği düzenlendi. Yüzüncüyıl Cem Evinde düzenlenen etkinlikte aşure kazanları kardeşlik için kaynadı, deyişler söylenerek, semah dönüldü.

 

Ali Güzel Dede’nin aşure duasını okumasının ardından konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Adana Şube Başkanı Saim Yılmaz, “Aşuremizi dostluk, kardeşlik, barış için kaynattık. Aşuremizi tüm insanlar için kaynattık. Aşuremizi haktan, emekten, barıştan, özgürlükten yana olanlar için kaynattık” dedi.

 

TÜRKİYE’DE KARDEŞÇE YAŞAYACAĞIZ

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de aşurenin birlik, beraberlik, kardeşlik, dostluk için kaynadığını belirterek, “Aşure birliğin, beraberliğin, kardeşliğin sembolüdür. Kazana giren her şey bir arada durur, birbirini tamamlar ama hiçbiri kendi özelliğini yitirmez. Biz de Türkiye’deki 84 milyon insan; tüm farklılıklarımızla, bir arada kardeşçe, barış içinde yaşayacağız. Bu birliğin, beraberliğin kuşkusuz çimentosu da Alevi canlarımızdır. Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin “İncinsen de incitme” öğretisini benimseyen Aleviler bu topraklarda hem geçmişte hem de yakın tarihimizde çok büyük acılar yaşamışlar, egemenler tarafından her fırsatta incitilmişler ama asla incitmemişlerdir. Tarih boyunca Kuyucu Murat Paşa’lardan, Ebu Suud’lardan ve nicelerinden zulüm gören, katliamlara uğrayan Alevi canlarımız, yakın tarihimizde de Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarıyla en büyük acılara katlanmak zorunda bırakılmıştır. Yaşanan tüm acıları hepimiz hala yüreklerimizde hissediyoruz” şeklinde konuştu.

 

ALEVİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Aleviler yüzyıllardır bu topraklarda toplumun birleştirici gücü olduğunu kaydeden Başkan Soner Çetin, “Üzerinden yüzyıllar da geçse ve bazı ön yargılar yıkılsa Alevilerin temel sorunları bugün hala çözülmemiş, çözülememiş belki de çözülmek istenmemiştir. Bugün hala gücü elinde bulunduran siyasilerden destek alan bir kısım gerici mihraklar toplumda ayrışmayı körüklemek için Alevilerle ilgili iftiralara ve yalanlara sarılmakta, birlik beraberliğimizin temeline dinamit koymaya çalışmaktadır. Her fırsatta yalanlarıyla Alevileri tahrik etmeye, çatışmanın içine çekmeye çalışan bu mihrakların oyununa elbette ki daha önce olduğu gibi Alevi canlarımız gelmemektedir. Aleviler, toplumsal düzen konusunda çok duyarlıdır. Bunu tüm tahrik ve kötü niyetli girişim karşısında göstermişlerdir. Bu olumlu tavır karşısında yapılması gereken Alevilerin taleplerini dikkate almak ve çözüm üretme noktasında ciddi adımlar atmaktır” dedi.

 

BAŞKALARI ALEVİLERİ TARİF ETMEMELİ

Başkan Soner Çetin konuşmasında cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyerek, Alevilik hakkında hiçbir fikri olmayanların Aleviliği tarif etme çabasını eleştirdi. Başkan Soner Çetin şöyle devam etti:

 

“Öncelikli mesele de Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesidir. Ne kadar inkar edilirse edilsin cem evleri Alevilerin ibadethanesidir. Bunu başkalarının tarif etmesine gerek yoktur. Aleviler kendini tarif etmekten aciz mi ki Alevilik hakkında hiçbir fikri olmayanlar Aleviliği tarif etmeye kalkışıyor. Bu tamamen işgüzarlıktır. Aleviler kendini bilir, kendini de tarif edebilir. Alevilikle ilgili konular Alevilere bırakılmalı, bu konuda Diyanet de dahil kimse ahkam kesmemelidir.”

 

SONER ÇETİN ÇİÇEK VERİLDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de konuşmalarında Alevilerin yıllardır çözülmeyen sorunlarına dikkat çektiler. Konuşmalardan sonra Ercan Geçmez ve Saim Yılmaz vakfa hizmetlerinden dolayı Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’e çiçek verdiler.

 

Yurttaşların büyük ilgi gösterdiği aşure etkinliğine CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ve Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir de katıldı.

 

Konuşmaların ardından aşure etkinliği Ender Balkır konseri ile devam etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı