Erciyas Holding: 33 Yıldır Daha İyi Bir Gelecek Hedefiyle Çalışıyor

Erciyas Holding’in, temelleri Grubun kurucu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas tarafından 1989’da atıldı.

erciyas-holding-33-yildir-daha-iyi-bir-gelecek-hedefiyle-calisiyor.jpg

Erciyas Holding’in, temelleri Grubun kurucu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas tarafından 1989’da atıldı. Geleceğin iş alanlarına yaptığı yatırımlarla kısa sürede faaliyet alanlarını çeşitlendiren Erciyas Grubu, istikrarlı büyümesi ile Türkiye’nin en önemli yatırım gruplarından bir tanesi oldu.  

Faaliyet gösterdiği tüm alanlarda ülkesinin ve insanının gelişimine katkı sunmayı ve değer yaratmayı kendine misyon edinen Grup, 33 yıldır inovasyon ve sürdürülebilirlik temelinde daha iyi bir gelecek hedefiyle çalışıyor. Grup, bugün bünyesinde Türkiye’nin lider çelik boru üreticisi ve ihracatçısı konumundaki Erciyas Çelik Boru’nun yanı sıra yine her biri kendi alanında ihracat lideri olan demiryolu-lojistik, mobilite-ulaşım, enerji ve çeşitli diğer girişimlerden oluşan grup şirketleri ile 5 ana sektörde başarıyla faaliyet gösteriyor.

Çelik Boru Üretim ve İhracatında Türkiye’nin Lider Firması

Erciyas, çelik boru sektöründe grup şirketi Erciyas Çelik Boru (EÇB) ile faaliyet gösteriyor. 1990 yılında, Düzce’deki fabrikasında 1 kaplama makinesi, 1 mühendis ve 3 çalışanı ile üretime başlayan EÇB, bugün yılda 600.000 tonun üzerindeki üretim kapasitesiyle spiral kaynaklı çelik boru üretim ve ihracatında Türkiye’nin lider, Avrupa’nın da en büyük üç firması arasında yer alıyor.

Sahip olduğu bilgi birikim ve tecrübesinin yanı sıra profesyonel insan kaynağı ve üretim teknolojisi ile dünyanın farklı ülkelerinde üstlendiği dev projeleri başarıyla tamamlayan şirket, bu alanda ülkemizin küresel bir değeri olarak öne çıkıyor. EÇB, aynı zamanda petrol, doğalgaz, su hattı ve çelik kazık boruları üretiminde uzmanlık gerektiren uygulamalar ile ülkelerarası stratejik öneme sahip boru hatlarının tedarikçisi olarak, Türkiye’nin bu alandaki en önemli markası konumunda bulunuyor. 

Bugüne kadar yurt dışında; Cezayir’de 1.400 kilometre uzunluğuyla tek bir boru üreticisi tarafından üretilen en uzun boru hattı olan In Salah- Büyük Sahra Çölü Projesi başta olmak üzere Almanya ve İsviçre dahil pek çok ülkede önemli projeleri başarıyla tamamlayan şirketin, yurt içinde de TANAP, TÜRK AKIMI Doğal Gaz hattı, İstanbul Büyük İçme Suyu Projesi ve birçok BOTAŞ ve DSİ projesinde imzası bulunuyor. Çelik boruda tüm üretimini Düzce ve Mersin’deki fabrikalarında gerçekleştiren EÇB, üretiminin yüzde 80’inden fazlasını dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor.

Geleceğe Yatırımın Önemli Adımı Dünyaca Ünlü Hyperloop Projesi

İnovasyon ile geleceğe yatırımı itici bir güç olarak gören Erciyas’ın, bu alandaki yatırımlarının başında da yarının ulaşım teknolojisine kapı aralayan dünyaca ünlü Hyperloop Projesi geliyor. 2017’den bu yana projeyi yürüten HyperloopTT şirketi ile iş birliği içinde müşterek AR-GE çalışmalarını yapan EÇB, proje kapsamında konsepte uygun Hyperloop borularını tasarlıyor. 2022’nin başında ise, projedeki etkinliğini bir adım daha ileriye taşıyan şirket, dünyada bir ilk olacak şekilde 5 kilometrelik gerçek boyutlu bir Hyperloop hattı prototip projesinin yatırımcısı ve tedarikçisi anlaşması imzaladı. Çelik tüpler içerisindeki sürtünmesizlik ortamında 1.200 kilometrelik hıza ulaşabilen yük ve yolcu taşımacılığını öngören Hyperloop konsepti; kara, deniz, hava ve demiryolundan sonra ‘5’inci Mod’ yeni nesil ulaşım olarak adlandırılıyor. 

2022’nin İlk Dokuz Ayında Satış Hacmini Yüzde 328 Artırdı

Türkiye’nin çelik boru üretim ve ihracatında küresel değeri EÇB, geçen yıl küresel pazarlarda yaşanan pandemi ve enerji krizi başta olmak üzere tüm sıkıntılara rağmen başarılı bir performans ortaya koydu. 2021 yılını yüzde 45’lik ciro büyümesi ile kapatan şirket, ihracatını da yüzde 70 oranında artırdı.

2022 yılında da başarılı performansını sürdüren EÇB, yılın ilk üç çeyreği itibariyle satış hacmini bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 328 oranında artırarak, önemli bir başarıya imza attı. 2021’in ilk dokuz ayında 584,9 milyon TL olan toplam satışlarını 2022’nin aynı döneminde 2,5 milyar TL’ye yükselten şirket, bu dönemde net karını da yüzde 134 oranında artırarak, 82,9 milyon TL’ye çıkardı. 

Brüt kar marjı yüzde 19, FAVÖK marjı da 24 olarak gerçekleşen şirketin, yurt dışı satışları da yüzde 505 oranında artarak, 1,8 milyar TL oldu. Bununla yurt dışına yapılan çelik boru ihracatı hasılatı, şirketin toplam çelik boru satış gelirlerinin yüzde 82’sine ulaştı. Bu dönemde özkaynakları 1,7 milyar TL olurken, aktif büyüklüğü de 5,2 milyar TL olarak gerçekleşti. 

Erciyas Vagon, Avrupa’nın Sayılı Üreticilerinden Bir Tanesi

Erciyas Grubu’nun önemli yatırım alanlarından birini ise, demiryolu endüstrisi oluşturuyor. Demiryolu endüstrisindeki 2016’da satın aldığı RC Endüstri ile sektöre giren Erciyas, 5 yılda yaptığı 35 milyon dolardan fazla bir yatırım ile her türlü yük vagonu, boji üretimi ve servis hizmetlerinde Türkiye’nin lider üreticisi ve ihracatçısı konumuna geldi. Erciyas Vagon ve RC Endüstri’den oluşan Erciyas Vagon Grubu, bugün, bu alanda Türkiye’nin ihracat lideri, Avrupa’nın da sayılı üreticileri arasında yer alıyor. 

Demiryolu endüstrisindeki büyüme hedefini vagonları akıllandırarak, üretimini otomatikleştirerek ve müşteriler nezdinde çevrimiçi takip edilebilir hale getirerek sürdüren Erciyas Vagon Grubu, fazlar halinde hayata geçirmeyi planladığı yatırımlarla kapasitesini 100 milyon dolara yaklaşan bir yatırımla 6 kat arttırmayı hedefliyor. 

Sıfır Karbon Salımı ile Çalışan Türkiye’nin Öncü ve Örnek Grubu

Erciyas Grubu, enerji sektöründe de temiz enerji yatırımları ile Türkiye’nin önemli grupları arasında yer alıyor. Enerji sektöründe güneş ve rüzgar başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına önemli yatırımlar yapan grup, bu alandaki faaliyetlerini de Erciyas Enerji çatısı altında yürütüyor. 

Türkiye’nin en verimli RES santrallerinden birine sahip olan ve bu alandaki yıllık elektrik üretim miktarı ile Ardahan, Bayburt, Tunceli ve Çankırı gibi illerden birinin yıllık tüketimini tek başına karşılayabilen grup, aynı zamanda yeşil üretimi ile de öne çıkıyor. Yeşil dönüşüme inanan ve bu alanda önemli yatırımlar yapan Erciyas, bugün üretimde kullandığı enerjinin tamamını kendi ürettiği temiz enerjiden karşılıyor. Çelik üretimi gibi ağır bir sanayi kolunda olmasına rağmen sıfır karbon salımı ile çalışan Erciyas, sürdürülebilirlik noktasında sıfır karbon hedefine şimdiden ulaşmayı başarmış, Türkiye’nin öncü ve örnek grupları arasında yer alıyor.

Mikro Mobilite Üretiminde Çeyrek Asırlık Tecrübeye Sahip

Çelik boru ve vagon sektörlerinde olduğu gibi mikro mobilite alanında da çeyrek asırlık bir tecrübeye sahip olan Erciyas, hem yurt içinde hem de yurt dışında faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor. Bu alandaki faaliyetlerini de Bimas Mobilite çatısı altında yürüten grup; Bimas (Bike Masters) olarak Hollanda’da tasarımını ve satışını, Argeus Mobility olaraksa Türkiye’de üretim yapıyor. Her türlü akıllı elektrikli bisikletlerin, scooter’ların, sevkiyat, kargo, şehir ve profesyonel spor bisikletlerinin üretimini başarıyla sürdüren şirket, bu alanda da sektörünün ihracat lideri konumunda bulunuyor.

 

Tüm Faaliyetlerinde Yenilikçi ve Cesur Bir Vizyonla Hareket Ediyor

Yenilikçi girişimlerle sürdürülebilir büyümeyi sağlama hedefiyle çalışan Erciyas Grubu, faaliyet gösterdiği tüm alanlarda yenilikçi ve cesur bir vizyonla hareket ediyor. Bu vizyon, şirketin gelecek hedeflerinin de temelini oluşturuyor.

Küresel ısınmadan iklim krizine, yeşil dönüşümden sıfır karbon hedeflerine, temiz enerjiden yeni enerji boru hatlarına kadar dünyanın bugün içerisinden geçtiği süreç Erciyas Grubu’nu iyi bir geleceğin beklediğini ortaya koyuyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş ile birlikte yeni ve alternatif enerji hatlarının oluşturulmasına yönelik çalışmalar ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki yeni su, petrol ve doğalgaz projeleri, çelik boru üretiminde yeni fırsatlar anlamına geliyor.  Erciyas da yüksek mukavemetli petrol, doğalgaz ve su boru hatları projelerinde sahip olduğu küresel tecrübe ile ortaya çıkan yeni fırsatlar için çok güçlü bir aday olarak konumunda bulunuyor. Bunun yanında küresel ısınma çerçevesinde artan yeşil dönüşüm çalışmaları da yine sıfır karbon salımı ile çalışan Erciyas’ın önünü açıyor. 

Bununla birlikte Erciyas’ın geleceğe yönelik önemli bir yatırım olarak gördüğü Hyperloop konsepti de sürdürülebilirlik özellikleri nedeniyle AB tarafından destekleniyor. Hyperloop, AB’nin sürdürülebilir bir gelecek için hayata geçirmeye çalıştığı 2050 karbon hedeflerine gidişinde en inovatif çözümlerden biri olarak görülüyor. Yine çevreci olması nedeniyle demiryolu endüstrisine artan ilgi, yeni demir yolu hatlarına yönelik artan çalışmalar ve Avrupa başta olmak üzere her geçen gün artan bisiklet kullanımı Erciyas Grubu’nu faaliyet gösterdiği alanlarda çok daha fazla öne çıkartıyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı