Gültak; Kentsel Dönüşüme Karşı Önyargılar Kırıldı Talepler Arttı

 

Kentsel dönüşümün önemi ve aciliyetine bir kez daha dikkat çeken Başkan Gültak, Kahramanmaraş merkezli ve yüz binlerce insanı etkileyen son depremlerle birlikte Mersin’de kentsel dönüşüme karşı olan direnç ve önyargıların kırıldığını, artık toplumun birçok farklı kesiminden kentsel dönüşüme yönelik yoğun talep oluştuğunu ifade etti.

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, TOKİ tarafından Barış Mahallesi’nde devam eden, yeni, modern ve güvenli konutların yükselmeye başladığı yerinde kentsel dönüşüm projesi çalışmalarını yerinde inceledi. İmarsız, plansız, ömrünü tamamlamış eski yapı stokunun yoğun olduğu Mersin’de, Çay Mahallesi’nde ilk kentsel dönüşüm projesini bitirdiklerini, hak sahiplerinin yeni evlerine yakında taşınacağını belirten Başkan Gültak, Barış Mahallesi’nde de yolu yarıladıklarını belirtti, vatandaşların kentsel dönüşüme talebinin de hızla arttığının altını çizdi.

Barış Mahallesi’nde hedef yılsonunda projeyi tamamlamak

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler nedeniyle büyük korku ve endişe yaşayan Mersinliler günlerce evlerine giremezken, aralıksız devam eden sarsıntılar nedeniyle de kentsel dönüşüme yönelik toplumsal talep arttı. Mersin’de ilk kentsel dönüşümü Çay Mahallesi’nde gerçekleştiren ve hak sahibi bazı vatandaşlara anahtarlarını teslim eden Akdeniz Belediyesi, TOKİ tarafından Barış Mahallesi’nde devam eden 415 konutluk ikinci projeyi de yılsonuna kadar hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyor. Blokların yükselmeye başladığı; 70-80, hatta bazıları 100 yıllık evlerin bulunduğu mahallede; güvenli, modern ve doğalgazlı konutlar, işyerleri, kültür merkezi, kreş, otopark ve yeşil alanları ile yepyeni bir yaşam alanı yükseliyor.

“Barış Mahallesi’nde 2024 yılı öncesinde anahtarlar teslim edilecek”

Barış Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm proje alanında incelemeler yaparak yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Başkan Gültak, kentsel dönüşümün önemi ve yaşanan talep patlaması hakkında da açıklamalar yaptı. Barış Mahallesi’nde blokların hızla yükseldiğini belirten Başkan Gültak; “2023’ün 9’uncu veya 10’uncu ayı gibi projedeki yüklenici firmamızın sözleşmesi sona eriyor. Dolayısıyla bu yılın sonuna doğru inşaatları teslim alacağımızı hesaplıyoruz. Dolayısıyla 2024 yılına girmeden önce, vatandaşlarımıza Barış Mahallesinde anahtarlarını teslim etmiş olacağız” dedi.

“Hak sahipleri ile yüzde 94 oranında anlaşma sağlandı”

Başkan Gültak; projede toplam 415 konut, 40’ın üzerinde iş yeri, bir cami, bir kültür merkezi, bir de kreş olduğunu ifade ederek; “Bunun dışında yeni otoparklar, yeni caddeler, yeni sokaklar ve yeni yeşil alanları da kentimize kazandırmış oluyoruz. Burası ada bazlı bir kentsel dönüşüm projesi. Yaklaşık 40 dönümlük bir ada idi. Eski binaların hepsi yıkıldı ve yeniden bir şehir yükseliyor burada. Ve şu an itibariyle Barış Mahallesinde hak sahipleriyle yüzde 94 oranında anlaşma sağladık” şeklinde konuştu.

“Farklı mahallelerimiz için yeni projelerimiz hazır”

Başkan Gültak, 2024 yılı yerel seçimlerinde yeniden aday olacağını da ifade ederek; “Önümüzdeki seçimlerde, milletimizin tercihini bizden yana kullanacağını düşünüyoruz. Ondan sonra da bu mahallede, Bahçe Mahallesi’nde, Çay Mahallesi’nde ve Turgut Reis Mahallesi’nde de şu an için projelerimiz hazır. Seçimden sonra da bu projelerimizin startını vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Devlet, belediyeler ve vatandaş el ele vermeli”

Açıklamasında; kentsel dönüşümün Mersin için önemi ve aciliyetine de dikkat çeken Gültak, eczacı olduğunu hatırlatarak, Mersin ve benzer illerin durumunun pansuman tedavilerle değil, radikal tedavilerle çözülebileceğinin altını çizdi. Seçildiği günden bu yana Mersin’in imar ve kentsel dönüşüm olmak üzere 2 ana sorunu olduğunu vurguladığını hatırlatan Başkan Gültak, sözlerini şöyle sürdürdü; “İmar sorununu, dönemin Tarım Bakanı ve büyüklerimizle görüşerek çözdük.

Diğer ikinci sorun da; 2 nedenden dolayı kentsel dönüşümün mutlaka yapılması gerektiğini söyledik. Mersin’de sadece kaçak yapı söz konusu değil, aynı zamanda yaşı, miadı dolmuş binalar var. Bunları çözmenin tek bir yöntemi var… Vatandaşı ikna edip, devletin imkanlarıyla da vatandaşın imkanlarını birleştirip, belediye arada köprü olmak zorunda ve kentsel dönüşümle ada bazlı çalışmaları yapıp şehri değiştirmeliyiz. Mersin’in bu stoklarının ortadan kalkması için vatandaş, belediye ve iktidar el ele vererek kentsel dönüşüm projeleri devam etmelidir.”

“Pansuman değil, radikal tedavi gerekli”

Kentsel dönüşüme gösterilen direncin de kırıldığını ve halkta bir güven oluştuğunu kaydeden Başkan Gültak; “Seçildiğim gün kentsel dönüşümden bahsetmek Akdeniz Belediyesi sınırları içinde adeta intihara eşdeğerdir. Çünkü büyük siyasi riskleri vardır. Ama ben makam için seçilmedim, belediye başkanı olarak hizmet etmek için ve halkın kaderini değiştirmek üzere seçildiğim için her türlü riski göze aldım.

Çünkü pansuman tedavi, makyaj yapmak istemedim, insanlara gerçekleri anlatmak istedim. Bu zor, çünkü sabahtan akşama dolaşsanız bile zaman yetmiyor. İnsanlara güven vermeniz, insanların da size inanması gerekiyor. Uzun bir çalışma temposuyla bunu sağladık. Bu sayede de bugün inşaatlar bitiyor. Depremden çok önce bizim işlerimiz bitti” dedi.

 

“Kentsel dönüşüme olan toplumsal talep hızla arttı”

Başkan Gültak, tüm ülkeyi acılara boğan depremlerin ardından, ‘Bu belediye başkanı bize bazı şeyler anlatıyordu, hakikaten doğru söylüyormuş’ diyen insanların arttığına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü; “Israrla randevu talep edip görüştüğümüz muhtarların, yöneticilerin sayısı bir anda arttı. Biz de insanlardaki bu inanç geçmeden veya zayıflamadan 5 projemiz hazır. İnşallah önümüzdeki dönem bu projeleri hayata geçireceğiz. Farklı mahallelerden de talepler geliyor.

Çünkü şunu anladılar; depremi tahmin edemiyoruz, Türkiye deprem ülkesi… Mersin deprem şehri değil ama Adana’dan bir fay hattı, Erdemli ve Kıbrıs tarafından da bir fay hattı geçiyor. Bu fay hattı cılız da olsa büyük bir yıkıma yol açmayacak bir deprem dalgası oluşturmasa da artık insanlar Mersin’de stresli ve yaşlı evlerde oturmak istemiyor. Teknolojik, yapısı daha güçlü ve güzel evlerde oturmak istiyor insanlar. Talepleri çok ve biz de onların talepleri doğrultusunda elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Ama bu sadece Akdeniz Belediye Başkanının çalışmasıyla olmaz.

Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer ilçe belediyelerinin de mutlaka burada devreye girmesi lazım. Belediyeler olarak iktidarımızın gücünü arkamıza, vatandaşı da yanımıza alarak, çünkü vatandaş da burada rağbet etmeli ve az da olsa katkıda bulunmalı; bu şekilde şehirler hızla dönüşür. İktidarımız boyunca 20 küsur yıldır birçok ilde bakanlarımız, belediye başkanlarımız bunu gerçekleştirdi. Biz de seçildiğimiz günden itibaren bu projeleri gerçekleştirdik, ispatladık. Dolayısıyla bir belediye başkanı olarak işim daha kolay. Çünkü vatandaşın güveni geldi. Bundan sonra da talepler doğrultusunda gücümüz yettiği kadar kentsel dönüşüme devam edeceğiz.”