İşletmeler ve markalar yeni sahipleri ile güçlenecek

Franchise konusunda yaptığı çalışmalarla çeşitli sektörlerde tanınan Gamze Çalış özellikle gıda sektörünün yakın gelecekte eskisinden daha kazançlı işletmeler olacağını söylüyor.

isletmeler-ve-markalar-yeni-sahipleri-ile-guclenecek.jpeg

Franchise konusunda yaptığı çalışmalarla çeşitli sektörlerde tanınan Gamze Çalış özellikle gıda sektörünün yakın gelecekte eskisinden daha kazançlı işletmeler olacağını söylüyor.

Gamze Çalış öncelikle franchise konusunda bir genel değerlendirme yaparak piyasanın durumunu şu şekilde özetliyor:

Bizim gibi danışmanlık hizmeti veren firmaların görevi krizlerin nasıl fırsata çevrileceğini projelendirmektir. Özellikle gıda sektöründe pandemi öncesinde iyi işler yapan markalar geçmişteki cirolarını yapmak için günümüzde de performans harcıyorlar. Göreceli olarak, geçmişe göre karlılığın düşmesi ve o kazanca alışmış olan yatırımcı ve girişimcinin motivasyonunun düşmesi de farklı bir sorun oluşturmaktadır.

Bazı işletmeler ise gelir gider dengesini sağlayamaz ve zarar eder duruma geldi. Bunları genel hesapları incelendiğinde işletme hataları olduğu ortaya çıkıyor. Öte yandan satış stratejilerini güncelleyen işletmelerin pandemi sürecinden güçlenerek çıktıkları görülüyor.

Durum böyle olunca da pazarda birçok franchise işletmeleri el değiştirmek ya da kapanma sürecine girmek zorunda kaldı.  Her dönem krizler arkasından fırsatları yaratmıştır. Bu dönemde de ülkemizde ve dünyada akıllı yatırımcılar bu krizleri fırsata çevirecektir.

AVM gibi bazı özellikli lokasyonlara normal koşullar altında giremeyen markalar, için günümüzde değerlendirilmesi halinde büyük kazançların ortaya çıkacağı yeni koşullar var.

Bu dönem riskini de toplam giderin üzerine koyarak hesaplama yapan bazı yatırımcılar yeni ve farklı noktaları devir alarak büyüme trendi içerisine girmiş bulunmaktalar.

Bu yatırımcı ve girişimciler istedikleri her noktaya ulaşmakta gayrimenkul profesyonellerini kullanmaya çalışmaktalar.

 Franchise ve devir işleri nasıl yapılmalıdır

Franchise profesyoneli Gamze Çalış, Franchise ve devir işlemleri ile ilgili alınacak hizmetler sırasında nasıl bir ekip çalışması gerektiğini ise şu satırbaşları ile anlatıyor.

İşletme devirlerinin gayrimenkul satış ve kiralamaları gibi alenen işletme camına pankart asılarak yürütülebileceği bir süreç olmadığı bilinmelidir. Bu işlemlerin tamamının gizlilik içerisinde uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

Uzman kişi kavramı nedir dediğimizde ortaya çıkan özellikler şunlardır.

— İletişim ve müzakere süreç yönetiminde deneyimi olan

— Franchise sistemi içerisinde bizzat bulunmuş ve yürütmüş.

— Marka oluşturma, marka geliştirme ve satış aşamalarını her safhasını bilen

— Minimum royalty, franchise fee, reklam gideri gibi franchise terimleri bilen ve uygulayan

— Bir işletmenin gelir gider tablosunu okuyabilen ve yorumlayan

— İşletmelerin değerlemesini birçok parametreden yapabilecek bilgi ve deneyime sahip olan

— İşletme değerlemesindeki lokasyon, demografik yapı, satın alma gücü, müşteri analizi gibi ana parametreleri kendisi yapabilmeli veya Endeksa gibi portallar üzerinden yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak en önemli özelliğidir.

— İşletmenin gayrimenkul yapısını kira, mülk değeri gibi ana başlıklarda değerlendirebilen bir yapıya sahip olması gerekmektedir.

Görünen o ki işletmeler farklı alternatifler olmadığından devir almak veya devir etmek için emlak portallarını kullanıp,  gayrimenkul profesyonelleri ile birlikte çalışmak zorunda hissetmektedirler.

Gayrimenkul danışmanlarının çalışma prensibi ise alenen devren satılık & kiralık ilanları asarak gizlilik esası dışında tanıtım ve devir yapmaktır.

Bu sistem ise devredilecek işletme ve markanın algısını ve değerini aşağı taşımaktadır.

Gördük ki satış pazarlama, gayrimenkul ve franchise gibi ana parametreleri bir arada bulunduran bir marka ve platform bulunmamakta.

Gamze Çalış deneyimleri ile franchise, gayrimenkul, satış pazarlama, eğitim, marka yaratma geliştirme ve yönetme konusunda geçmişteki başarılı çalışmaları ile tanınmaktadır

Gamze Çalış kuruluşların bir araya gelebileceği konusunda uzman danışmanlarımız ile müzakerelerini gizlilik içerisinde yürütebileceği bir platform oluşturduk.

10 yıldır binlerce girişimci, yatırımcı ile çalışmış çok sayıda franchise işletmeleri açmış ve geliştirmiş bir marka olan danışmanlık yaptığı franchise konuları ile ve sahip olduğu alt yapısı ile sizlere kaynak yaratmaktadır.

Gamze Çalış özellikle 2021 yılında gıda sektörü içerisinde devir eden ve devir alan kişi ve kuruluşların güven ve seçim noktası olacaktır.

Gamze Çalış sizler için yaptığı çalışmalarla pazar oluşturarak gizlilik kuralları içerisinde doğru ve kaliteli danışmanlık hizmeti vermektedir. Gamze Çalış tüm sektörlere katma değer katmak ve işletme arayan girişimci ve yatırımcılara güvenli bir rehber olmayı hedeflemektedir.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı