Mersin’den Türkiye’ye örnek proje..! 

Mersin’den Türkiye’ye örnek proje..!

Mersin menşeli Esnaf Seninle projesi Türkiye’ye tanıtıldı

.(TAKİP HABER)

Haber: Ahmet OKTAY

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Mersin TSO ortaklığında, Mersin Büyükşehir Belediyesi desteğinde “Esnafın Gücü Yeni Nesil Uygulamada Birleşiyor” sloganı ile hayata geçirilen ve teknolojinin gücüyle yerel esnaf sanatkarlar arasında köprü olacak “Esnaf Seninle” mobil ve web sayfası uygulaması, il protokolünün katılımıyla gerçekleştirilen lansmanla kamuoyuna tanıtıldı.

 

Mersin BB Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Esnaf Seninle mobil ve web sayfası uygulaması lansmanına Mersin Vali Vekili İbrahim Küçük, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin BB Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, projenin yürütücüleri Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Ticaret İl Müdürü Hüseyin Güçlü, Teknopark Genel Müdürü İhsan Gültekin, Teknoloji Çözüm Ortağı Skor Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karakaya, oda başkanları, firma temsilcileri ile daire başkanları ve stk temsilcileri katılım gösterdi.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, yerel esnafı dijital platforma taşıma ve yeni nesil e-ticarete entegre etme adına çok önemli bir adım olan “Esnaf Seninle” mobil ve web uygulama Projesini hayata geçirerek, kente bir başarı hikayesi kazandırma amacında olduklarını belirtti.

Çalışmalarına 2015 yılı itibariyle başlanan ve il genelinde hizmet veren esnaf-sanatkarların dijital dönüşüm sürecinde son aşamaya geldiklerini vurgulayan Başkan Dinçer, Birlik olarak “Güçlü Esnaf, Yeni Nesil Sanatkar” vizyonuyla hareket ettiklerini, bu doğrultuda Mersin’de faaliyet gösteren esnaf sanatkarların değişen teknolojiye ve ekonomik koşullara ayak uydurması gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Dinçer, esnaf-sanatkarların uzun zamandır başta enerji ve hammadde maliyetlerindeki artışlar, döviz kurundaki dalgalanmalardan olumsuz etkilendiğini, 2020 yılının Mart ayında bütün dünyayı etkisi altına alan pandemiyle birlikte ise esnaf-sanatkarların can damarlarının adeta kesildiği belirtti.
Bu dönemde esnaf sanatkarları adeta bitirme noktasına getiren ve mahalle aralarında kurulan zincir marketlere ek olarak aynı zamanda mobil uygulamalar yoluyla da esnaf-sanatkarların bütün iş alanlarına küresel ölçekte faaliyet gösteren firmalar tarafından müdahale edildiğini kaydeden Başkan Dinçer, mevcut durumu incelediklerini ve özellikle de pandemi ile birlikte dijital dönüşümün iş hayatında kattığı değerleri, fırsatları göz önüne aldıklarında esnaf için de yeni iş kapılarının açılmasını da beraberinde getirdiğini vurguladı.
Başkan Dinçer, esnaf-sanatkarların tek başlarına bu büyük dönüşümle başa çıkmalarının mümkün olmadığını vurgulayarak, bu amaçla Birlik olarak “esnafseninle” mobil uygulama projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
Başkan Dinçer, “ Bu projeyi değerli kılan Mersinli esnaf-sanatkarlarının, Mersin’deki meslek kuruluşlarının, yerel girişimcimizin ve Mersin Büyükşehir Belediyemizin iş birliği ve güç birliği içerisinde hayata geçirilmesidir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odamız, Mersin Büyükşehir Belediyemiz ve teknoloji çözüm ortağımız SKOR A.Ş’nin sahibi Serkan Karakaya’nın iş birliğinde hazırladığımız “esnafseninle” mobil uygulaması ile Mersinde faaliyet gösteren esnaflarımızı kentimizde yaşayan ve güzel şehrimize misafir olarak gelen bütün kent sakinlerimizle buluşturmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” dedi.
Başkan Dinçer, “esnafseninle” uygulaması ile sadece yeme-içme-gıda sektörümüzde faaliyet gösteren esnaf sanatkarların haricinde , çilingir, oto tamir, elektrikçi, su tesisatçısı gibi sanatkarlık faaliyetlerini sürdüren sanatkarlara da kentin bütün mahallerinden, ilçelerinden ulaşım sağlanabileceğini kaydederek, proje ortağı Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan ile projenin hazırlanmasında ve bugünlere gelmesinde kendilerinden desteklerini esirgemeyen Mersin BB Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürlerini iletti.


Kızıltan: “Türkiye çapında bir uygulama olacak”
Proje ortağı Mersin TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise bütün Türkiye’nin yerel esnafın, yerel işletmelerin kalkınması için seferber olduğunu belirterek, bu noktada esnaf için geliştirilen uygulamanın önemli olduğuna değindi. Kızıltan “Bu projeye sahip çıkın. Esnaflarımız, işletmelerimiz kayıt olsun ve herkes bu uygulamayı indirsin. ‘Esnaf Seninle’ uygulaması, gerçekten Türkiye çapında bir uygulama olacak” dedi.
Daha sonra söz alan Mersin Milletvekili Hacı Özkan ise yerel esnaf, sanatkar ve tacirlerin ekonomisine katkı sağlayacak bu anlamlı projede emeği geçenlere teşekkür etti ve hükümetin esnafla ilgili çalışmalarını aktardı.
Vali Vekili Küçük: “Yenilikleri takip amaçlı bu çalışma esnafımıza hayırlı olsun”
Vali Vekili İbrahim Küçük lansmanda yaptığı konuşmasında, “Günümüzde üretim şekilleri, pazarlama ve ticaret anlayışı hızla değişiyor. Bu değişime ayak uyduranlar ayakta kalıyor, uyduramayanlar piyasalarda zor duruma düşüyor. Bu vesileyle, bu tür yenilikleri takip amaçlı oluşturulan bu çalışmanın, esnafımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Başkan Seçer: “Esnaf kardeşlerimiz adına çok değerli, önemli bir çalışma”
Daha sonra söz alan ve Mersin’de yaşayan vatandaşlar adına yapılan her güzel projenin destekçisi olduklarını söyleyerek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Esnaf kardeşlerimiz adına çok değerli, önemli bir çalışma. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, yapılan her iyi çalışmanın yanındayız. Bu elektronik ticaret çalışmasının yanında olma nedenimiz de tamamen bu. Her şey esnaf için ve tepeden tırnağa yerli ve milli” dedi.
Pandemi döneminin, elektronik alışveriş başta olmak üzere teknoloji kullanımını yoğunlaştırdığına dikkat çeken Başkan Seçer, “Bu e-ticaret meselesi, aslında uzun süredir var olan bir konu. Özellikle gelişmiş ülkelerde, bizden daha önce kullanılmaya başlanmış bir uygulama. Bir pandemi öncesi e-ticaretteki yoğunluğu düşünün, bir de pandemi sonrasını düşünün. Çünkü pandemi ile beraber, bunun ne derece önemli yeni nesil bir alışveriş sistemi olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
“Zorlukları aşmanın temel yolu birliğimizin, beraberliğimizin daim olması”
Yazılımın hayata geçirilmesinde rol oynayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Başkan Seçer, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Türkiye büyüyor, gelişiyor. Bu ülkeye taş üstüne taş koyan her siyasetçinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Şu hassasiyeti, siyasetçiler olarak göstermemiz lazım; dünyanın en güzel ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, bazı sıkıntıları olabilir. Bu zorlukları ve sıkıntıları aşmanın temel yolu da birliğimizin, beraberliğimizin daim olması.”

Esnafla her daim iyi ilişkiler içerisinde olduklarını vurgulayan Başkan Seçer, “Esnafla ilişkilerimizin iyi olduğunu düşünüyorum. Anamur’dan Tarsus’a kadar bütün kooperatifleri, bütün aktörleri, ulaşım sorununu görüşmek için bir odada davet edip toplayıp, Mersin’in bu konusunu görüşen bir belediye yönetimi anlayışımız var. ESOB’la da, Ticaret ve Sanayi Odası’yla da çok değerli işbirliklerimiz var” dedi.
“Esnaflarımız ekonomik anlamda büyük zorluk içinde”
Belediye olarak zaman zaman Mersin ile ilgili bazı araştırmalar yaptıklarını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Birçok konuda araştırma yapıyoruz. Esnafla olan yeni bir araştırmadan bazı rakamları paylaşmak istiyorum. Araştırmamızda esnaflarımızın %17.2’sinin kiralarını ödeyemediğini, % 44.2’sinin ise kirasını düzenli ödeyemediğini tespit ettik. Bu şu anlama geliyor; 3’te 2’si kiracı olan esnaflarımızın büyük kısmının, kiralarını ödemede bu ekonomik konjonktürde sorun yaşadığını gözlemledik. Öte yandan her iki esnaftan biri günümüzde borçlu ve borcunu geri ödemede sıkıntı yaşıyor. Yine esnafların %57,5 seviyesinde olan kısmı iş yerinin kapanacağı ya da işini kaybedeceği endişesi taşırken, %75.9’u geleceğini güvence altında görmüyor. Yine esnafların %81.3’ü, ekonomik durumun işlerini sekteye uğrattığını düşünüyor. Mersin’de esnaflarımızın %33.6’sı turizm sektörünün, %32,5’i sanayi sektörünün, %17.6’sı ise tarım sektörünün öne çıkmasını istiyor.”
“Yerel esnaf güçlensin, Mersin’in her tarafından AVM’ler yükselmesin”
Büyükşehir Belediyesi olarak, yerel esnafın daha da güçlenmesine yönelik kararlar aldıklarını ve Mersin’in her yerinden AVM’lerin yükselmesine karşı olduklarını kaydeden Başkan Seçer, “Başkanınız olarak benim tavsiyem, e-ticarete uygun mesleklerde mutlaka kendinizi güncelleyin ve ticaret uygulamasını da yaygın bir şekilde kullanın. Sizler ekonominin lokomotifisiniz. Onun için yerel esnaf güçlensin, Mersin’in her tarafından AVM’ler yükselmesin istiyoruz. Zaten aldığımız kararlar AVM’lerin sayısının artmasına yönelik değil; yerel esnaflarımızın, konvansiyonel esnaflarımızın sayısının artması ve durumunun güçlenmesi için alınan kararlardır” ifadesini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyelerince yerel firma Mireş halk pazarından verilen ilk sipariş sahiplerine on dakika gibi çok kısa süre içerisinde teslim edildi.Mersin’den Türkiye’ye örnek proje