MHP Heyeti Esnafla buluştu

MHP’nin “Adım Adım 2023 İl İl Anadolu”  temalı programı kapsamında Parti Heyeti, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer’i ziyaret etti.

MHP’nin Adım adım 2023, İl İl Anadolu temalı program kapsamında Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine gerçekleştirilen ziyarette,  MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, Mersin Milletvekilleri Baki Şimşek, Olcay Kılavuz, ilçe belediye başkanları ve MYK üyeleri yer aldı. Ziyarette Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer’e oda başkanları eşlik etti. Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, esnafın sorun ve beklentilerini yerinde dinlemelerinden dolayı MHP heyetine teşekkürlerini iletti. Başkan Dinçer, covid 19 salgının en büyük sıkıntısını esnaf ve sanatkarların yaşadığını belirterek, iki yıllık süreç içerisinde esnafın genel idareden yeterli desteği göremediğini belirterek, esnafın yaralarının sarılması için iki yıl geri ödemesiz, sıfır faizli kredinin zorunluluk olduğuna vurgu yaptı. Dinçer yine esnafın 2020 yılı SGK prim borcundan arındırılması gerektiğini kaydetti. Esnafın en büyük sorunlarından birinin AVM’ler ve zincir marketler olduğunun altını çizen Dinçer, “Sokak aralarına kadar giren zincir marketler, esnafımızın sonunu hazırlıyor. Zincir marketlere mesafe şartı getiren ve çalışma saatlerini düzenleyen Parakendecilik Yasası’nın esnaf temsilcilerinin görüşünün alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Salgından kaynaklı sıkıntılar devam ederken, döviz kurundaki artışla birlikte piyasalarda adı konulmamış ekonomik krizin kendini iyice hissettirdiğini ifade eden Dinçer, “ döviz kurundaki artışla birlikte döviz kuruna bağlı üretim ve ticaret yapan esnafın maliyeti çok yükseldi. Enerji maliyetleri aldı başını gitti. Yine fırıncı esnafımız artan un maliyetlerinin altında ezildi, ekmekte zam kaçınılmaz hale geldi. Esnafımız önünü göremiyor. Sattığımız ürünü satış fiyatından tekrar yerine koyamıyoruz. Esnafın önünü görebilmesi için acil tedbirler alınmalı” dedi. Mersin’de bir diğer önemli sorunun ise sanayi sitesi olduğunu ifade eden Başkan Dinçer, “ Mersin’de 10 yılı aşkın süredir ilimize ihtisas sanayi sitesi kurulması için mücadele ediyoruz. Toroslar bölgesinde 2 bin dönüm arazi sanayi sitesi için ayrıldı ama maalesef bu bölge Büyükşehir Meclisince konut alanına çevrilerek, sanayi sitesinin önüne set çekildi. Bugün kent merkezinde şehir içinde merdiven altlarında kalan işyerleri, görüntü , gürültü kirliliği yaratmasının yanı sıra halk sağlığı içinde büyük sorun teşkil etmekte. Bunun için sanayi sorunu konusunda yerel ve genel idarelerden bizlere destek olmasını bekliyoruz” dedi. Başkan Dinçer, alım gücünü arttırmak için asgari ücretin en az 4 bin lira olması gerektiğini ve asgari ücretin vergiden muaf olmasını istediklerini sözlerine ekledi. Ziyarette hazır bulunan oda başkanları da sektörel sorun ve sıkıntıları hakkında MHP heyeti ile bilgi paylaşımında bulundular.