Sivas bu deliğin içerisine kilitlendi!

Tüm Sivas bu deliğin içerisine kilitlendi! İçinde bütün Sivas’a yetecek bir hazine yatıyor olabilir

Sivas’ın Harmancık köyünde yaşayan vatandaşlar yıllar önce ‘petrol yok’ denilip kapatılan kuyuda yeniden sondaj çalışması yapılmasını istiyor. Vatandaşlar Türkiye’nin son dönemde enerji yatırımlarının arttığını belirterek, kendi köylerinde de enerji olma ihtimallerinin yüksek olduğunu dile getiriyor.

Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde keşfedilen petrolün ardından Harmancık köyünde de petrol umutları 60 yıl sonra yeniden yeşerdi. Sivas Harmancık köyü sakinlerine göre 1960’lı yıllarda Almanlar tarafından petrol bulmak için yapılan sondaj çalışmalarında ‘Petrol yok’ denilerek kapatılan kuyuda petrol olduğunu düşünüyor. Sivas kent merkezine 30 kilo metre mesafedeki Harmancık köyü, geçmişte kapatılan petrol kuyusu ile adından söz ettirmeye başladı.

İddialara göre, 1960’lı yıllarda Harmancık köyünde Almanlar tarafından petrol arandı. Köyde yaklaşık 15 gün çalışma yapıldı. Sondaj vurulan yerden katran çıktı. Bunun üzerine ‘Petrol yok’ denilerek çalışmalar durduruldu ve sondaj kuyusu kapatıldı. Köy sakinleri sondaj vurulan yerde petrolün olduğuna inandıklarını söyleyerek, sondaj çalışmalarının yeniden başlaması gerektiğini söyledi.

Tüm Sivas bu deliğin içerisine kilitlendi! İçinde bütün Sivas'a yetecek bir hazine yatıyor olabilir - Resim : 1

“Buradan siyah bir şeyler çıkardılar”

 

Köy sakinlerinden Durmuş Sağır, sondaj vurulan yerden katrana benzer bir sıvı çıktığını söyleyerek, “Bizim çocukluk yıllarımızda, 1964-1965 yıllarında Almanya’dan gelen bir ekip buraya sondaj yaptılar. Burada 15 gün bir çalışma oldu. Çocukken bizi buraya yaklaştırmadılar, ‘Üzerinize katran sıçrar’ diye. Buradan siyah bir şeyler çıkardılar. Güneye doğru çalışmaları devam etti ve Hacımirza köyünde son buldu. Daha sonra buraya kamyonlarla malzeme getirerek kapattılar burayı. Burada çıkardıkları ve bize katran dedikleri siyah şeyi biz gördük. Burada bizce petrol var. Ağustos sıcaklıkları olduğu zaman suyun yüzeyi bildiğimiz renkli yağ olarak atar ve hayvanların çoğu o otları yemez. Buranın devamı mı bilmiyoruz. Burada kesin petrol var diye bir şey demiyoruz ama buranın boş olmadığını biliyoruz. Devletimiz gelip burada bilimsel bir inceleme yaparsa belki topluma bir faydası olur. Doğuda petrolümüz çıkıyor, biz de burada çıksın istiyoruz. Yetkililerimizden buranın incelenmesini istiyoruz” dedi.

Tüm Sivas bu deliğin içerisine kilitlendi! İçinde bütün Sivas'a yetecek bir hazine yatıyor olabilir - Resim : 2

“Biz buradan petrol çıkmasını istiyoruz”

Köy sakinlerinden Ali Sağır, sondajı yapanların petrol olup olmadığını bildiklerini ifade ederek, “Burayı zamanında eştiler ve katran gibi bir şey çıktı. Petrol var diye eştiler, siyah bir şey çıktı. Bizi bu bölgeye yaklaştırmadılar ve sondaj vurdular. Daha sonrasında kapattılar burayı. Burada petrol olup olmadığını sondajı yapanlar biliyor. Biz buradan petrol çıkmasını istiyoruz. Gelip araştırsınlar, buradan petrol çıkar. 1964 yılında buradan bir şey çıktığını söylediler ama biz ne çıktığını bilinmiyoruz” diye konuştu.