Tarsus’lu Oto Galericiler Bozdoğan’dan Talepte Bulundu

Daha önce Tarsus Belediyesi meclisine getirilen ve reddedilen Oto Galericiler Sitesi projesinin hayata geçmesi için talepte bulunan yüzlerce galeri esnafı, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ile bir araya geldi. Esnafların feryadına kayıtsız kalmayacaklarını bildiren Başkan Bozdoğan, “ Oto Galericiler Sitesi projesinin çalışmalarını 1 yıldan beri sürdürmekteyiz. Tek amacımız esnafımızın kaliteli ve uygun fiyata iş yeri sahip olmalarıdır.” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı’nın ve Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el oto galericileri ilgilendiren genelge ve kararnamelerinde, oto galeri sitelerinin can ve mal güvenliği gereği şehir dışından uzak bir yere taşınmasını ve Tarsus Belediyesi’nin de bu genelgelere göre uygun olarak Fevzi Çakmak Mahallesi’nde bulunan belediyeye ait alanda oto galeri sitesi yapılabilmesi için arsa payı inşaat sözleşmesini ve belediye hissesine isabet eden bölümlerin bağımsız satışı ve devri konusunu içeren maddenin komisyona gitmesini içeren maddesi reddedilmişti. Tarsus’a yeni bir oto galeri kazandırmak için büyük çabalar harcayan ancak mecliste komisyona dahi gidilmesine ret verilen evrak konusunda ısrarcı olan Başkan Bozdoğan galeri esnafları ile bir toplantı düzenledi.

“YASAL NE GEREKİYORSA SONUNA KADAR GİDECEĞİM”

Tarsus’un acilen bir oto galeri sitesi ihtiyacı olduğuna değinen esnaflar, söz hakkı alarak bu konudaki fikir ve önerilerini belediye yetkililerine iletti. Tarsus galeri esnafının uygun fiyata yer sahibi olması için çaba gösterdiklerini dile getiren Başkan Bozdoğan, “Yasal ne gerekiyorsa sonuna kadar gideceğim. Bu ihtiyacı çok iyi biliyorum. 108 tane evrak var. Beni bunun için rantçı yaptılar. Her şeyi söylediler, sorun değil bunları sineye çektik. Çok değerli grup başkanlarımız burada. Halkın ne istediklerini çok iyi bilsinler ki yarın mecliste biz bunların tartışmasını yapacağız. Evet, belediye yapsın bir an önce bunu halletsin diyecekler, buna da varız. Ama öncelikle evrak komisyona sevk edilsin, komisyondaki arkadaşlarımız bunun gereğini yapsınlar karar versinler.” dedi.

“SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ORTAMDA O İŞİ YAPAN ESNAFA, İDARE VE KENTE RAHATLAMA GELECEK”

Başkan Yardımcısı Ali Dinsever süreç hakkında bilgiler vererek, “ İzlediğimiz siyaset gereği toplumcu belediyeciyiz dedik. Halk yararı her şeyden önemli. Halk yararını halkla beraber konuşmak istedik. Doğrudan demokrasi ile konuşalım dedik. Kentin artan nüfusu yetmez bir hale geldi. Bu işi yapmak isteyen vatandaşlarımız şartlar uygun olmadığı için işlerini yapmadıklarını belirttiler. Yasal mevzuat gereği şehir içinde bina altlarına yapılmaması gerekiyor. Genelgeler idareleri zorluyor, yapılması gerekiyor ve rapor sunulması gerekiyor. Yeni yapıların altına, binaların altına iş yeri yapılmaması gerekiyor. Bunu tartışırken tam da oto galericiler sitesinden başlayıp bu işi yapmak istiyoruz.  Daha sağlıklı ve güvenli ortamda o işi yapan esnafa, idare ve kente rahatlama gelecek.” ifadelerini kullandı.

 

Fiyatların çok yüksek olduğunu kaydeden bir galeri esnafı “Beni bir esnaf arkadaşımız aradı. Galericiler sitesinde yer almak istiyorum biri bana 2 milyon bir fiyat verdi. Hava parası, eğer kiralamak isterseniz. Koca Tarsus’ta alternatif yer olmayınca hava parası bu kadar yüksek oluyor.” şeklinde ifade etti. Hava parasına yer sahibi olunacağına söyleyen Başkan Bozdoğan “Demek ki ben çok ilginç bir yere çomak soktum. 4-5 milyona satılacak denilmiş ama siz bu hava paranızla burayı satın alırsınız.” dedi.

ESNAF, “BİZ GALERİ ESNAFLARI OLARAK BU İŞİN ARKASINDA DURACAĞIZ”

Tarsus’un oto galeri esnafına ihtiyacını dile getiren galeri esnafı Kurtuluş Şafak, “ Tarsus’un oto galeri sitesine ihtiyacı var, tüm galeri esnafımız bunu teyit edecektir. Bütün yetki belgelerimizi mekânı olan aldı. Mekânı olamayan ticaret odasına taahhüt vererek aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan verilen tasarıda taahhüt linki var. Yeriniz açıldığında gitme zorunluluğu ile veriyoruz dedi. Mülkiyet problemi var, yarınlarda çocuğunuza bırakacağınız bir yerimiz yok. Bugün enflasyondan dolayı aldığımızı yarın yapamıyoruz. Bize fırsat verdiğiniz için teşekkürler. Her şey halkla yapılmalı, halk için tüm faaliyetlerinizi görüyoruz. Biz bu işin arkasında duracağız. Tarsus’un Oto Galeri Sitesi’ne ihtiyacı var. Kimin yaptığına bakmayacağız. En hızlı en düzgün kim yaparsa ona bakacağız.” ifadelerini kullandı.

ESNAF, “HER TÜRLÜ RAZIYIZ BİZ BİRLİK OLAMIYORUZ”

Galeri esnafı Necati Can, Tarsus’ta yer olmadığı için Mersin’de işini yapmak zorunda kaldığına değinerek, “ Burada doğdum burada büyüdüm ama Mersin’de çalışıyorum, orda galerisi sitesindeyim. Tarsus’tan her gün mersine gidip geliyor masraf yapıyorum. Burada galericiler sitesi vakıf arazisi çünkü biz gitmeye mecburduk. Ülkedeki gelişen enflasyon sorunu bizi çok zora sokuyor. Birçok esnaf arkadaşımızın belirttiği gibi oto galeri sitesine ihtiyaç var. Biz sadece kiracı olabilmek için sıra bekliyoruz. Kendi evimin altına geçeyim dedim boş dükkân var dedim ruhsat sorunu olacak çünkü güvenli değil. Biz galericiler sitesinin yapılmasını istiyoruz. Belediyenin kendi de yapsa diğer türlü de olsa buna kesinlikle ihtiyaç var. Her türlü razıyız biz birlik olamıyoruz.” dedi.

“ESNAFIMIZ KALİTELİ BİR YERE ÇOK UYGUN BİR FİYATLA SAHİP OLMALI”

Oto Galericiler Sitesi’nin Tarsus’a faydalı olacağına değinen Başkan Bozdoğan, “Adana’da, Mersin’de yapılan oto galerilerini de gördük. Her birini tek tek araştırdık. Öyle bir alan seçtik ki bu alanın yukarısı Tarsus Belediyesi’ne ait. Burası az gelirse ki biliyorsunuz havalimanı açıldığında en çok kullanılacak yer. Yani çok iyi iş yapacak bir yer. Bunların alt yapısı için bizde yaklaşık bir yıldır bu çalışmayı yaptık. Yani meclise getirdiğimiz olay 1-2 ayda aldığımız bir karar değil. Bununla ilgili olan bu çalışmada o kadar fazla emek sarf ettik ki neticede istediğim tek şey, bu işi yapan arkadaşlarımızın kaliteli bir yere çok uygun bir fiyatla sahip olmaları. Bizim bu işten çok büyük kar beklentimiz yok. Öncelikli olarak tanımamız gereken özelikle ruhsat alamayan arkadaşlarımız. Ama hem Cumhurbaşkanlığı kararnamesini yerine getirmiş olacağız, hem de halkımızın sağlığı ve tehdit açısından da olabilecek bir afet ortamını ortadan kaldıracağız.” dedi.

 

ESNAF, “KAYBIMIZ BÜYÜK”

Konuyla ilgili konuşan galeri esnafı,  “8-9 aylık bir süreçte çok yakından takip ediyoruz. Siz bu kararı getirdiğinizde ortalıkta hiçbir şekilde fiyat, müteahhit veya hiçbir şekilde isim olmaksızın bu siteye ihtiyaç olduğunu söylediğinizde ret oyu geldi. Yalnız o ret oyu için esnaflara sorulacağı ve bilgi alınacağı diye bir söylem geçti. Şimdi bunlar kime soruldu. Biz burada esnafız ve çoğu arkadaşımız vergi levhalı bana gelip de soran olmadı. Rant olayını kimlerle tespit ettiniz. Buradaki 8 aylık kayıp çok büyük.” ifadelerini kullandı.