İmamoğlu’nun ‘ihale davası’na erteleme

Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde ‘ihaleye fesat karıştırdığı’ iddiasıyla hakkında iddianame hazırlanan İBB Başkanı İmamoğlu’nun davasının ilk duruşması bugün görüldü. İddianamede, İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 7 kişinin ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçundan 3’er yıldan 7’şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti. Mahkeme, davanın 30 Kasım’a ertelemesine karar verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla geçen ocak ayında açılan davanın ilk duruşması bugün gerçekleşti. Dava, Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, ilk duruşmada davanın 30 Kasım saat 15.00‘e ertelenmesine karar verdi.

İmamoğlu hakkında, 29 Aralık 2015 tarihinde yapılan “Kültür Merkezleri’nde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi” ihalesinde ‘ihaleye fesat karıştırma’ iddiasıyla dava açılmıştı. İmamoğlu dahil yedi kişi hakkındaki iddianame, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğinin raporuna istinaden Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ‘İHBAR EDEN’ OLARAK YER ALMIŞTI

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma çerçevesinde hazırlanan iddianamede İçişleri Bakanlığı ‘ihbar eden’ olarak; Ekrem İmamoğlu, Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam ise ‘şüpheli’ sıfatıyla yer almıştı.

İddianamede, Beylikdüzü Belediyesi tarafından açılan söz konusu ihalede iddia edildiği gibi bir kamu zararının meydana gelip gelmediğinin anlaşılması için bir bilirkişi raporu alındığı, bu rapora göre, “görevlilerin ihaleye fesat karıştırdıkları ve kamu zararına neden oldukları kanaatine varıldığı” belirtildi.

İhaleyle ilgili olarak kamunun 250 bin lira zarara uğratıldığı öne sürülen iddianamede, İmamoğlu dahil yedi isim hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası istendi.

SİYASİ YASAK TALEBİ

Savcılık, İmamoğlu ve diğer şüpheliler hakkında kamuoyunda “siyasi yasak” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” başlıklı 53’üncü maddesinin uygulanmasını da talep etti.

Avukatı ise İmamoğlu’nun ihale sürecinin hiçbir aşamasına dahil olmadığını, talimatı veya yönlendirmesi olmadığını ve imzası bulunmadığını belirtti. Avukat Kemal Polat, İmamoğlu’nun belediye başkanı olarak 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre “harcama yetkilisi” ve “ihale yetkilisi” olmadığı gibi, üst yönetici olarak ihale iş ve işlemlerini onaylama yetkisinin de bulunmadığını belirtti. Polat, Danıştay’ın da aynı tespitte bulunduğunu ancak savcılığın bir ayrım yapmaksızın bu davayı açtığını söyledi.

‘İMZAM DAHİ MEVCUT DEĞİL’

İmamoğlu da geçen Ocak ayında hakkında açılan davayla ilgili yaptığı açıklamada, “İhale işlemlerinde imzam dahi mevcut değil. Ayrıca gerek İçişleri Bakanlığı gerek Danıştay 1. Dairesi kararında hakkımda herhangi bir tespit, suçlama ya da değerlendirme yapılmadı. Buna rağmen, zorlama bir suç yaratılmaya çalışılmakta. Her ne hikmetse iki yıldır savcılıkta bekleyen dosya, bir anda davaya dönüşmüş. Bu kötülüklerin nerelerde planlandığını artık 86 milyon çok iyi biliyor” demişti.

İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun, İmamoğlu hakkındaki davayla ilgili olarak hafta başında Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Bu dava, Danıştay kararına rağmen açılmış, siyaseti dizayn etme davasıdır. Yıllar sürecek bu davalarla, siyaset dizaynına milletimiz izin vermeyecektir” ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle Aralık 2022’de 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmişti.