“Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı” verilmesinin yıldönümü kutlandı Soyer: “Cesur kadınlarsınız, yürüyün yanınızdayım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşitlikçi politikaları ve “kadın dostu kent” vizyonu doğrultusunda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 87'nci yılı coşkuyla kutlandı.

kadinlara-secme-ve-secilme-hakki-verilmesinin-yildonumu-kutlandi-soyer-cesur-kadinlarsiniz-yuruyun-yaninizdayim.jpg

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşitlikçi politikaları ve “kadın dostu kent” vizyonu doğrultusunda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 87'nci yılı coşkuyla kutlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir bir kadın şehri, kadınların çok daha fazla temsil edilmesi lazım. Bir kentte kadınlar söz sahibi oldukça, o kentin medenileştiğini biliyorum. Siz geride durdukça bu kent çoraklaşacak, yoksullaşacak. Cesur kadınlarsınız, yürüyün. Ben yanınızda duracağım” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşitlikçi politikaları ve “kadın dostu kent” vizyonu doğrultusunda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 87’nci yılı İzmir'de coşkuyla kutlandı. Toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan kadın-erkek eşitsizliğiyle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program kapsamında; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ile eşi Müyesser Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Konak Belediyesi eski Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediyesi eski Başkanı Sibel Uyar, Seyrek eski Belde Belediye Başkanı Nurgül Uçar başta olmak üzere Büyükşehir ile ilçe belediyelerin meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi partilerin temsilcileri, kadın dernekleri, demokratik kitle örgütleri ve meslek odaları temsilcileri ilk olarak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapılan kahvaltıda bir araya geldi. Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencedere Vadisi'nde yapılmak istenen taş ocağına karşı direnişçi kadınların kurtardıkları fidanları, kadına karşı şiddetle mücadele etkinlikleri kapsamında açılan Turuncu Bahçe'ye dikmek istediklerini anlatan video, salondakiler tarafından alkışlarla karşılandı.

Soyer: “Sahip çıkmaya devam edeceğiz”
“Gününüz kutlu olsun” diyerek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “87 yıl önce büyük bir vizyoner Mustafa Kemal Atatürk, kadınlara seçme seçilme hakkını verdikten sonra Fransa, İtalya, Suriye, Afganistan, Yemen, dünyanın birçok ülkesinde bu haklar teslim edilemeye başlanmış. Bugün geldiğimiz noktada Afganistan, Suriye, Irak'taki kadınların haline bakın… Demek ki bu haklara sımsıkı sahip çıkmadan, onların gereğini yerine getirmeden, daha ileriye taşımak iradesini ortaya koymadan sahip olduğumuz hakları kaybetme ihtimaliniz de var. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak haklarınızı korumanıza bu farkındalıkla ve bilinçle sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kadınlar “Temsilde Eşitlik İçin Yürüyoruz” kortejinde buluştu
Kutlamalar kapsamında Kültürpark Lozan kapısından Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüş yapıldı. “Temsilde Eşitlik İçin Yürüyoruz” sloganıyla yapılan yürüyüşün ardından Başkan Tunç Soyer Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı konuşmada, “İzmir bir kadın şehri, kadınların çok daha fazla temsil edilmesi lazım. Bir kentte kadınlar söz sahibi oldukça, o kentin medenileştiğini biliyorum. Siz geride durdukça bu kent çoraklaşacak, yoksullaşacak. Cesur kadınlarsınız, yürüyün. Ben yanınızda duracağım” dedi.
Konuşmasında kadınların temsil oranının düşüklüğüne dikkat çeken Soyer, “Türkiye genelinde 50 bin 157 muhtardan bin 71’i kadın. İzmir’de ise 123 kadın muhtar var. Türkiye’deki 8 bin 257 belediye başkanından sadece 43’ü kadın. İzmir’de 4 kadın belediye başkanı var. TBMM’deki 589 milletvekilinin 102’si kadın ve İzmir de 4 kadın milletvekili var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 29 kadın meclis üyesi var, 147’si ise erkek. Birleşmiş Milletler tarafından 'Kadın Dostu Kent' ilan edilen şehrimizde, bu tabloyu değiştirmek için kararlı adımlar atıyoruz. Eril bir anlayışla tanımlanmış rollerinden sıyrılarak kadınların kendi variyetini ve düşüncesini toplumsal yaşamın her anına dahil edebilmesi, en temel önceliğimiz. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliği İzmir’in yerel yönetim anlayışının merkezinde yer alıyor” şeklinde konuştu.

“Eşit temsiliyet idealini savunuyoruz”
Cinsiyet eşitliğini toplumda egemen kılmanın sadece kadının değil, tüm toplumun eşit ve adil bir yaşam sürmesinin anahtarı olduğunu ifade eden Soyer, “Aynı zamanda, bir bütün olarak toplumun özgürleşmesini, demokrasi ve insan haklarının yaşam bulmasını mümkün kılıyor, toplumsal barışın kapısını aralıyor. Tüm engellere rağmen bulundukları her alanda sesini duyuran kadınların, yeni bir dünyanın, ülkenin, şehrin inşasında söz sahibi olduğunda neleri başardığını gurur ve kıvançla izliyoruz. Yaşamın her alanında, Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yoldan aldığımız güçle eşit temsiliyet idealini savunuyoruz” dedi.

Kılıç: “Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına borçluyum”
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Belediye Başkanımız Tunç Soyer kadın dostu belediyecilik nasıl yapılır hem Türkiye'ye hem de dünyaya gösteriyor. Bir işçi emeklisinin kızı olarak, devlet okullarında okumuş, devlet burslarıyla zar zor okumuş bir genç kız olarak CHP'de siyaset yapmaya geldim. Sürecim böyle başladı. Eğer bugün burada CHP'nin kadın milletvekili olarak karşınızdaysam bunu Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına borçluyum. İzmir'in çağdaş, özgür, cesur amazon kadınlarını tüm Türkiye'de temsil etme hakkı tanıdığınız için teşekkür ediyorum” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç ise, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in değerli destekleriyle 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu' olarak sivil toplum ve meslek odalarıyla birlikte yaşamın her alanında eşitlik yolunda yaptığımız çalışmaların kentimizde karşılık bulması bizleri çok mutlu ediyor” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı