Vücutta Oluşan Ödeme Dikkat!

Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek konu hakkında bilgiler verdi.
Vücuttaki bazı dokularda anormal sıvı birikmesi sonucu oluşan şişkinliktir. Vücudun genelinde oluşabileceği gibi uzuvlarda da oluşabilir. 

Uzun süre ayakta durmaktan veya oturmaktan oluşan ödemler geçicidir ve tedavi gerektirmez. Ödem, ayakta çalışan kişilerde ve yaşlılarda yaygındır. Çünkü hareketsizlik neticesinde döngü sağlanamaz ve uzuvlarda su birikir. Kadınlarda mensturasyon dönemlerinde veya hamilelikte ödem gelişebilir. Bir de dolunay zamanlarında beden de ödem oluşur. Ay dünyadaki ve bedendeki suları da temsil ettiğinden bu zamanlarda da vücutta ödem oluşur. 

Neler yapalım; 

· Havaların ısınması ile birlikte üşengeçliği bir kenara bırakıp hareketi arttırmamız en büyük yardımcımız olacaktır. 

· Su tüketimimizi hekiminiz tarafından sakıncası olmayacak ise günde ortalama 2.5 lt nin altında olmamalıdır. 

· Öğünlerden 30 dk önce su içmek hücrelerinizi doyurur, açlık ve tokluk sürecini yönetmenizi sağlar. Fiziksel açlık ve duygusal açlık bedene ağır yükler getirir. 

· Her açlık hissettiğinizde gerçekten aç olup olmadığınızı sorun ve o besini gerçekten yeme amacınızı da sorun lütfen. 10 sn mola vermek bile sizi o andan uzaklaştıracaktır. 

· Akşam yemeğinden 1.5-2 saat sonra tempolu yürüyüş yapmak, metabolizmanızı hızlandıracak, sindirim sisteminizin çalışmasına destek olacaktır. 

· Yürüyüş sonrası (kullanımıızda sakınca yok ise ) 1 bardak yeşil çay içmek bağırsaklarınız için büyük rahatlatma sağlayacaktır. 

· Akşam yemeklerinde sindirimi zor olan besinleri kilo verme sürecinde hayatınızdan çıkartmaya veya haftalık sayısını indirmeye çalışmalısınız. Bu besinler yani hayvansal gıdalar mide tarafından oldukça zor sindirileceği için depo yağlarınızın da yakılma zamanını uzatacaktır. 

· Sağlık probleminiz yok ve çok ödemliyseniz su tüketimini arttırıp özellikle akşam atıştırmalıklarını kesmeli, tuzu azaltmalısınız. Akşam yediğiniz gıdalar yeterince sindirilemediğinde, su az tüketildiğinde beden su tutar. 

· Geç içilen kahve ve çay da su tutar. Uykudan en az 2 saat önce kahve tüketimini kesmek doğru olandır. 

· Gün içerisinde içtiğiniz çay ve kahve su yerine geçmemektedir, beden su dışında vücuda giren her besini yiyecek sanıp sindirimi için uğraşmaktadır, bununla birlikte suyun görevi hücreler arasında ki madde geçişini sağlamaktır ve bu sağlığımız ve yaşamsal faaliyetlerimiz için büyük önem arz etmektedir. 

Aşağıda yazdığım tarifler ödem çözücü iksirlerdir. Şimdiden şifa olsun. 

Yeşil iksir 

· 1 tutam nane 

· 1 tutam dere otu 

· 1/3 limon 

· 1 tk taze zencefil 

· 2 bardak su 

Hepsi bızlatılıp aç karnına veya öğünlerinizden en az 2 saat sonra günde 1 kez içmeli ve 1 hafta uyguladıktan sonra 1 hafta ara vermelisiniz. 

​​​​​​​Ödem Atıcı çay tarifi 

· 1 tutam kiraz sapı 

· 1 tutam biberiye 

· 4-5 tane karanfil 

· 1 adet çubuk tarçın 

· 1 yk yeşil çay veya mate çayı 

1.5 litre suya yeşil çay hariç tüm malzemeleri atıp 15 dk kaynatıyoruz ve 15 dk sonra ocağın altını kapatıp yeşil çayı ekleyip 15 dk demliyoruz. Karışımı süzüp ılıdıktan sonra gün içerisinde öğünlerden 30 dk önce 1 bardak içiyoruz. Buzdolabında 24 saat muhafaza edebilirsiniz.