YANLIŞA MÜSAADE ETMEYİZ”

CHP’li Başkan Vahap Seçer, sahilde gökdelene karşı yasal yollara başvurmaya hazırlandıklarını söyledi

 

Adnan Menderes Bulvarının Mezitli ilçesine isabet eden kısmında bir inşaat şirketi tarafından 32 katlı bina yapılması girişimleri Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme geldi. Kamuoyu vicdanının, sahil kesiminde 32 katlı bir gökdelen yapılmasını kabul etmediğini belirten CHP’li Başkan Vahap Seçer, inşaat şirketine ve ilçe belediyesine “Projeyi gözden geçirin” çağrısında bulundu. Seçer, “Eğer ruhsatla ilgili mevzuata aykırı bir durum varsa biz de bu ruhsatın iptaliyle ilgili yasal yollara başvurabiliriz. Mersin halkı müsterih olsun. Konunun üzerindeyiz. Yanlış bir şey yapılmasına müsaade etmeyiz” dedi.

Mersin’e, 52 katlı Metropol binası ile 28 katlı Maliye binasının ardından 32 katlı üçüncü bir gökdelen yapılması gündemde. Ancak 32 katlı gökdelenin hem konumu hem de zemin yapısı tartışmalara neden oldu.

 

GÖKDELEN HEM ESTETİK HEM TEKNİK AÇIDAN TARTIŞMA YARATTI

 

Bir inşat şirketinin, 1980’lerde alınan ruhsata dayanarak yapmak istediği 32 katlı bina, sahil şeridindeki Adnan Menderes Bulvarında bulunuyor. Bulvarda en büyük bina yüksekliği 17 kat. Dolayısıyla 32 katlı bina sahil şeridindeki en yüksek bina olacak. Gökdelen bu yönüyle kent estetiği açısından tartışmalara neden oldu. Tartışmanın bir diğer boyutu ise bölgenin zemin yapısı, yeraltı suları ve depremselliği.

32 katlı gökdelen konusu Mersin Büyükşehir Belediyesinde de gündeme geldi. CHP’li üye Abdurrahman Yıldız, Mersin kamuoyunun konuyla ilgili endişelerini dile getirirken CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, inşaat projelerine karşı mahkeme yolunun açık olduğunu vurguladı.

 

SEÇER, KARŞI OLDUĞUNU İLAN ETTİ

 

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de sahil kesiminde bir gökdelen projesine karşı olduğunu bir kez daha ilan etti.

Seçer, “Her ne kadar yapı ruhsatı düzenleme konusu Büyükşehir’e ait bir konu olmasa da Sayın Tarhan’ın geri yıllardan geldiğini söylediği 32 katlı yapının bugünlere kadar geldiği ve bunların da belli bir aşamadan geçtiğini ben konu tartışmaya açıldığında öğrendim. 1980’lerde bu ruhsat verilmiş ama 1995’te de iptal edilmiş. Daha sonra da bunun yenileme süreci var. Meclis üyesi arkadaşlarımıza da herhangi bir vatandaşa da sorsak, maksimum 15 katlı, 16 katlı, 17 katlı binaların olduğu sahil şeridinde 32 katlı bir binanın, bir gökdelenin yapılması tepkiye neden olabilir. Bu da doğaldır” dedi.

 

“EN UFAK SARSINTIDA SORUN YARATIR”

 

Sahil şeridine gökdelen yapılmasının çok önemli bir sorun olduğuna işaret eden Seçer, “İmar çarpıklığı, çarpık kentleşme toplumların kısa sürede çözebileceği sorunlar değil. Bir sahil katliamı olmuş, son 40 yıldır o deniz kenarına sıva kumu olarak deniz kumunun kullanıldığı, 20 katlı, 25 katlı, zeminin ne kadar sağlam olduğu bilinmeyen binaları hadi gelin ortadan kaldırın. Yapamazsınız. Bu büyük bir sorundur. Burası her ne kadar ikinci derece deprem bölgesinde de olsa en ufak bir sarsıntı da sorunlar yaratacaktır. Adnan Menderes Bulvarındaki bu alanda sahile çok yakın bir konumda. Mersin’in özellikle denize yakın noktalarında taban suyu yüksektir. Hatta birçok noktada altından dere geçiyor. Bu da inşaat teknolojisinde sıkıntılar yaratabiliyor. Bence de, şahsi görüşüm bu, kamuoyu vicdanında karşılığını bulmayan bir durum bu. Hem sayın belediye başkanına hem müteahhide bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu konunun yeniden bir gözden geçirilip belki revize bir proje ile devam edilmesinin uygun olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“KONUNUN HASSASİYETİNİN FARKINDAYIZ”

 

İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası başta olmak üzere TMMOB İl Koordinasyon Kuruluna da duyarlılık çağrısında bulunan Seçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen haftaki toplantıdan sonra İmar Daire Başkanlığımızla bir toplantı yaptım. Dedim ki, bu konu kamuoyu vicdanında kabul görmüyor. Dolayısıyla biz bu konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yasal sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Arkadaşlar çalışmaya başladılar. Henüz bana bir rapor gelmedi ama biliyorum ki ilçe belediyeleriyle görüşüyorlar, 1980’den beri gelen ruhsat hikayesiyle ilgili resmi belgeleri istediler. Eğer ruhsatla ilgili mevzuata aykırı bir durum varsa biz de bu ruhsatın iptaliyle ilgili yasal yollara başvurabiliriz. Sayın belediye başkanı da konunun hassasiyetinin farkında. O da konunun öneminin bilincinde. Umut ediyorum yakın bir zamanda vatandaşların endişelerini giderecek bir sonuçla bu konuyu bağlarız. Mersin halkının endişe etmemesi lazım. Müsterih olsunlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak konunun üzerindeyiz. Yanlış bir şey yapılmasına müsaade etmeyiz.”

 

“ERDEMLİ’NİN KANALİZASYON SORUNU ÇÖZÜLECEK”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Erdemli’nin kanalizasyon sorunlarıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu.

Seçer, “Erdemli muazzam gelişen bir yer. Benim de çok özenle ilgiyle izlediğim bir ilçemiz. Hem kendi öz dinamikleri ile büyüyor, hem de ülkedeki gelişmeler, bölgedeki gelişmeler hatta kuzey tarafındaki bir savaşın bile etkilediği bir ilçe. Öyle önemli bir yer haline geldi. Ukraynalılar orada, Ruslar orada, pandemi etkiledi, iç göç aldı. İkametgahını oradan aldılar. Orada bir kanalizasyon, merkez arıtma tesisi yapacağız, yaklaşık olarak 15 milyon euroluk bir kredi. Müşavir firma yetkilileri şu an sahada, saha etütleri sonrasında ihale aşamasına gelecek. O bölgenin çok geniş bir kapsamın kanalizasyon arıtma sorunu çözülecek. Oradan ne şikayet gelirse haklı insanlar. Ama sadece bu sorumluluk benim değil, ben 4 yıldır çırpınıyorum. Şu kredi için 4 yıldır koşturuyoruz, ben yönetime geldiğim günden beri” ifadelerini kullandı.